Cinci jurnalişti şi-au propus să demonstreze că îşi pot face treaba bine şi îşi pot informa cititorii într-un mod complet şi competent folosind doar Twitter şi Facebook. Ca experimentul să fie riguros, cei cinci au fost de acord să se izoleze într-o fermă din Franţa cu acces dfoar la cele două aplicaţii de social media ca surse pentru materialele lor. Twitter şi FaceBook sunt folosite deja de câţiva ani pe post de platformă pentru „breaking news”, cel mai cuno
Cinci jurnalişti şi-au propus să demonstreze că îşi pot face treaba bine şi îşi pot informa cititorii într-un mod complet şi competent folosind doar Twitter şi Facebook. Ca experimentul să fie riguros, cei cinci au fost de acord să se izoleze într-o fermă din Franţa cu acces dfoar la cele două aplicaţii de social media ca surse pentru materialele lor.
Twitter şi FaceBook sunt folosite deja de câţiva ani pe post de platformă pentru „breaking news”, cel mai cunoscut caz fiind chiar conflictele din Orientul Mijlociu, la care agenţii importante nu aveau acces la alte informaţii decât cele oficiale, generate de guvern şi de instituţiile de propagandă şi dezinformare.
Mulţi adepţi ai surselor alternative de ştiri vorbesc chiar de un declin al puterii instituţiilor de presă, care sunt depăşite de amatori cu un simplu telefon conectat la Internet, aşa cum s-a întâmplat în cazul conflictelor din Iran sau a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cunoscute ca „revoluţia Twitter”. Luna aceasta, Twitter a fost din nou deasupra tuturor agenţiilor de presă în cazul cutremurului din Haiti, în timpul căruia userii au difuzat informaţii exacte, detalii, imagini şi impresii de la faţa locului.
Lumea văzută prin Facebook şi Twiter
Cei cinci jurnalişti se întreabă însă cum ar arăta lumea văzută doar prin intermediul serviciilor de micro-blogging, la ce a dus folosirea intensă, în masă, a sma