Albumul „Muzeul muzeelor”, cu reproduceri ale unor capodopere din pictură, tablouri aflate la Ermitaj, în Sankt Petersburg, la Muzeul Luvru din Paris sau la Galeria Ufizzi, de la Florenţa, a fost tradus pentru prima dată în româneşte de Editura Litera Internaţional.
1 /.
„Muzeul separă opera de artă de lumea profană şi o apropie de alte opere, diferite sau chiar rivale, este o confruntare de metamorfoze”, spunea André Malraux.
În căutarea colecţiei ideale, printre capodoperele tuturor timpurilor, albumul „Muzeul muzeelor”, tipărit în Spania şi tradus de Raluca Niţă pentru prima dată în româneşte din limba italiană, la Editura Litera, este un obiect de artă în sine.
Pentru cine visează să viziteze o pinacotecă ideală, care să cuprindă tot ce este mai valoros în istoria artei, „Muzeul muzeelor” reuneşte, într-o formă grafică excepţională, „hightlighturi” din paisprezece dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale ale lumii, prezentate în reproduceri color de mari dimensiuni.
O călătorie ideală, în care, pornind de la Ermitajul din Sankt Peterburg, centrul măreţiei Rusiei ţariste a lui Petru I şi a Ecaterinei a II-a, trecând prin Luvrul parizian, simbolul grandorii absolutismului francez, se ajunge la Muzeul Prado, din Madrid, fortăreaţa imperialismului cultural habsburgic şi bourbon, sau la Galeria Uffizi din Florenţa, emblema patimii de colecţionar a familiei de´ Medici.
O plimbare printre 600 de tablouri celebre
În selecţia capodoperelor picturii universale, au fost alese 600 de tablouri, ale unor artişti din epoci diferite, de la Cimabue (1240-1302) la Andy Warhol (1928-1987), care au marcat profund istoria artei.
Prin intermediul imaginilor şi al prezentărilor, putem face o „plimbare virtuală” în miezul intim al istoriei artei: informaţiile, comparaţiile, asemănările şi diferenţele