„Noroiul inteligent“, alternativă
pentru materialele plastice
Oamenii de ştiinţă japonezi au creat un nou tip de noroi care poate fi utilizat ca soluţie alternativă pentru materialele plastice. Potrivit unui studiu publicat în revista New Scientist, profesorul Takuzo Aida şi echipa sa de la Universitatea din Tokyo au amestecat câteva grame de argilă cu 100 de mililitri de apă în prezenţa unei cantităţi infime de agent de întărire poliacrilat de sodiu şi a unui adeziv molecular organic. Agentul de întărire împarte argila în straturi subţiri, mărindu-i suprafaţa şi conferind adezivului o mai bună aderenţă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest lucru înseamnă că amestecul, care conţine 98 la sută apă, formează un hidrogel transparent şi elastic, a cărui rezistenţă mecanică ar putea susţine o punte solidă lată de 3,5 centimetri.
„Rezistenţa materialului depinde de suma forţelor care acţionează între moleculele din nanostraturi şi adeziv“, a explicat profesorul Aida. Aşa-numitele forţe supramoleculare ca, de exemplu, legăturile de hidrogen ajută la „blocarea“ moleculelor de apă între straturile de argilă. Alte tipuri de hidrogeluri îşi bazează rezistenţa mai mult pe legături chimice covalente decât pe forţele supramoleculare.
„În acest caz, unul dintre dezavantaje este că atunci când legăturile covalente se rup, materialul îşi pierde rezistenţa în mod ireversibil“, a explicat cercetătorul. În schimb, forţele supramoleculare se refac cu foarte mare uşurinţă, prin urmare atunci când materialul cedează sub presiune îşi recapătă rapid rezistenţa, aşa cum se întâmplă şi în cazul „noroiului inteligent“. Potrivit profesorului Aida, gelul este gata în trei minute, iar pentru formarea acestuia nu este nevoie de înţelegerea proceselor chimice care au loc.
„Una dintre cele mai importante inovaţii este însăşi simplitatea metodei, dar şi proprietăţile