Dacă se pune în practică proiectul în valoare de 20 de milioane de euro, atunci facturile la iluminatul public şi la curentul consumat în şcoli vor fi reduse substanţial.
Centrala este proiectată să aibă o putere de aproape 3MW. Prin comparaţie, cea mai mare centrală de acest gen din Europa este în Spania, are o putere de 20 MW şi deserveşte 10.000 de utilizatori casnici. Construcţia va fi amplasată pe un teren situat în anexa Vânători, la marginea oraşului, lângă depozitul ecologic de deşeuri. Edilii pietreni au terminat studiul de fezabilitate, la care au muncit un an, şi au solicitat obţinerea acordului de mediu pentru punerea în practică a acestui proiect.
Se aşteaptă un acord de la Ministerul Mediului
„Acordul de la Ministerul Mediului este o ultimă condiţie ce trebuie îndeplinită înainte de depunerea dosarului de finanţare pe fonduri europene”, a precizat Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ. Valoarea întregului proiect se ridică la 20 de milioane de euro, iar autorităţile pietrene speră ca Uniunea Europeană să acopere 98% din costurile eligibile. Restul de 2% ar urma să fie suportată din bugetul local.
Principiul după care va funcţiona centrala este simplu. Imense panouri solare vor capta energia soarelui şi o vor transforma în energie electrică. Aceasta din urmă va fi preluată de Sistemul Energetic Naţional, care va acorda oraşului facilităţi la plata facturilor pentru curentul electric consumat. Mai exact, facturile la iluminatul public al oraşului, la şcoli şi grădiniţe sau alte instituţii publice vor fi scăzute, dar nu s-a stabilit încă o valoare.
În apropierea zonei unde ar urma să fie amplasate panourile solare locuiesc patru familii care s-au arătat încrezătoare în proiect. „Am auzit că se construiesc nişte mori de vânt”, a spus Toader Sava, localnic. O femeie din preajmă a