Listarea la Bursa din Viena a unui produs derivat de tip"warrant" cu activ suport actiunile Fondului Proprietatea (FP) de catre casa de brokeraj Wood&Co a starnit mari nemultumiri in randul brokerilor locali, in conditiile in care proiectul acestora de a tranzactiona actiunile FP in Romania pe o piata alternativa a fost boicotat de actionarii Fondului, printre care americanii de la Cartesian, care detin 2,8% din actiuni.
"Lumea este suparata pentru ca nu s-a facut acest «warrant» in Romania si pentru ca nu se pot face tranzactii cu actiuni FP pe o piata transparenta, cand toate lucrurile sunt gata si puse pe masa", a spus Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, care a sustinut tranzactionarea titlurilor Fondului Proprietatea pe un sistem alternativ de tranzactionare local gestionat de firmele de brokeraj.
"Mesajul pe care il transmite in piata demersul celor de Wood este noi nu suntem capabili sa facem nimic concret si poate ca acest fapt nu este doar din cauza ca nu exista vointa politica", a afirmat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Anul trecut, Asociatia Brokerilor a lansat un sistem alternativ de tranzactionare "Over The Counter" (ROTC) special pentru a cota actiunile Fondului Proprietatea. Sistemul brokerilor isi propunea sa aduca un plus de transparenta si flexibilitate modului in care se deruleaza in prezent tranzactiile cu actiuni FP. Dupa ce initial brokerii au obtinut votul pozitiv al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, directoratul Fondului (al doilea organ de conducere), condus atunci de Daniela Lulache, a declarat ca este nevoie de acordul actionarilor pentru ca Fondul sa se listeze pe ROTC. Statul roman, prin intermediul Ministerului de Finante, controleaza aproape 60% din Fond. Pe de alta parte, statul intarzie de cativa ani, din diferite motive, listarea