O femeie care alăptează trebuie să acorde o atenţie deosebită hranei. Calitatea laptelui cu care se hrăneşte bebeluşul depinde de alimentele consumate de mamă.
După naştere, mama trebuie să îşi refacă rezervele de vitamine, de minerale şi de proteine necesare atât ei, cât şi producerii unui lapte bogat în nutrienţi.
Este esenţial ca femeia să acorde importanţă nu atât cantităţii, cât mai ales calităţii hranei. În această perioadă, este indicat şi un aport caloric mai ridicat, pentru producerea laptelui. Astfel, necesarul zilnic de calorii al femeii care alăptează este de 2.300-2.500 de kilocalorii.
Carnea, sursă de fier
Din alimentaţia femeii care alăptează nu trebuie să lipsească proteinele animale, deoarece acestea sunt o sursă importantă de fier, indispensabil pentru mamă şi pentru copil. Este indicat un consum zilnic de 200 de grame de carne. Atenţie însă, carnea nu trebuie prăjită, ci fiartă sau preparată pe grătar!
Lactatele asigură necesarul de calciu
Calciul este un mineral important pentru mamă şi implicit pentru făt, de aceea din dieta proaspetei mămici nu trebuie să lipsească laptele (200 ml zilnic), brânza de vaci (200 g zilnic) şi iaurtul (100 g pe zi). Medicii recomandă iaurturile naturale, şi nu pe cele cu fructe sau cu arome, deoarece acestea din urmă conţin aditivi şi coloranţi.
Bine de ştiut
Ciocolata şi băuturile de tip cola consumate de mamă le pot da copiilor alăptaţi stări de agitaţie.
Fructe şi legume, pentru aportul de vitamine
Fasolea, mazărea şi varza pot produce colici bebeluşului, de aceea nu sunt indicate în perioada alăptării. Sunt de evitat şi usturoiul, prazul, pătrunjelul, ardeiul iute, conopida, ceapa şi condimentele, pentru că pot modifica gustul laptelui.
Hidratarea, bună pentru lactaţie
Pentru că sunt implicate în producerea lactaţiei, mama trebuie să consume c