Este vorba de data aceasta de un jurnalist din oraşul Tomsk, din Siberia. Bilanţul jurnaliştilor ucişi este la fel de îngrijorător ca şi în ceilalţi ani în Rusia, iar poliţia rusă demonstrează că este capabilă de o violenţă demnă de NKVD. Chiar dacă jurnalistul Konstantin Popov a fost arestat pentru că băuse prea mult şi cânta prea tare la ghitară (un păcat comun în Rusia, de altfel), tratamentul aplicat ulterior de poliţişti a avut, cel mai probabil, de-a face şi cu meseria sa. Şi-o ceruse, fiind jurnalist.
Popov a fost bătut cu bestialitate şi violat cu o coadă de mătură. Din cauza leziunilor interne, a intrat în comă şi a fost transferat la spital, unde a decedat. Poliţistului care i-a aplicat acest tratament, în vârstă de 26 de ani, i s-a găsit scuza stresului. La 26 de ani, avea două familii, cu două femei diferite. Normal că s-a descărcat pe jurnalist!
Cazul ilustrează trei probleme grave ale Rusiei de astăzi: alcoolismul (prezent inclusiv în discursurile preşedintelui Medvedev şi ale premierului Putin, citat ca factor dăunător societăţii ruse), brutalitatea poliţiei şi încălcarea drepturilor jurnaliştilor.
Referitor la ultimul punct, crimele în care cad victime jurnaliştii, în Rusia, sunt atât de comune, încât există o întreagă pagină pe Wikipedia dedicată acestora. Este vorba de zeci de jurnalişti asasinaţi pe an. Rapoartele pe 2009 arată că Rusia este, în continuare, cea mai letală ţară pentru ziarişti. Intraţi pe pagina de Wikipedia şi urmăriţi statisticile. Cel mai mare număr de jurnalişti asasinaţi s-a înregistrat în 2002, sub preşedinţia lui Putin: 20.
Este vorba de data aceasta de un jurnalist din oraşul Tomsk, din Siberia. Bilanţul jurnaliştilor ucişi este la fel de îngrijorător ca şi în ceilalţi ani în Rusia, iar poliţia rusă demonstrează că este capabilă de o violenţă demnă de NKVD. Chiar dacă jurnalistul Konstantin Popov a f