Raiffeisen Bank, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, nu a tras pana acum creditul subordonat de 25 de milioane de euro pe care actionarul sau majoritar, Raiffeisen International, l-a negociat cu BERD in toamna trecuta, pentru ca nu a avut nevoie de bani.
"In principiu, nu avem nevoie de acesti bani pentru capital, dar e bine sa ii ai la indemana. Nu ne-am grabit sa-i luam inclusiv din considerente de eficienta, pentru ca daca ai prea mult capital devine costisitor. Ii vom folosi cand vor expira alte credite subordonate", afirma Steven van Groningen, presedintele bancii.
Banca ar urma astfel sa inlocuiasca o parte din creditele subordonate primite de la banca-mama, Raiffeisen International. La sfarsitul lui 2008, Raiffeisen Bank Romania avea datorii subordonate cu scadenta mai mare de un an in valoare de circa 87 mil. euro.
Creditul de 25 mil. euro fusese aranjat in septembrie 2009 pentru consolidarea capitalului Raiffeisen astfel incat sa poata fi continuata creditarea in contextul cresterii volumului de credite neperformante. Creditul subordonat poate fi asimilat capitalului de rangul 2 (Tier 2), fiind luat in calcul la evaluarea solvabilitatii.
Van Groningen considera ca dezechilibrul creat pe piata de jucatorii care inca sunt nevoiti sa plateasca dobanzi mari la depozite pentru a atrage lichiditati "se va rezolva de la sine". "Pentru a da dobanzi mai mari la depozite, trebuie sa ceri un pret mai mare la credite, ceea ce te duce la acceptarea unui risc mai mare, iar o asemenea formula nu poate tine la nesfarsit." Totusi, el nu crede ca vor aparea "incidente neplacute" pe piata bancara in acest an, parametrii de risc fiind sub controlul BNR.
In contextul asteptarilor de revenire a economiei, seful Raiffeisen vede potential de finantare in agricultura, energie si retail. "In imobiliare nu se misca nimic", a incheiat el.
R