Cel mai pesimsit scenariu al administratorilor de pensii private arata ca ponderea clientilor pentru care angajatorii nu platesc in fiecare luna contributii la fondurile administrate privat (pilonul II) ar putea urca la 35% din total, fata de 30% in prezent.
"Cred ca majorarea contributiei la 2,5% din salariu (incepand cu luna martie, acum este 2% - n. red.) va fi destul de mult atenuata de clientii pentru care nu se platesc lunar contributii. Daca indisciplina companiilor este tolerata, se va pastra numarul mare de conturi nealimentate lunar, iar in cel mai rau caz va creste la 35% din total", a declarat Ioan Vreme, directorul general al Generali Pensii, al treilea administrator de pe piata pensiilor obligatorii, in cadrul unui eveniment organizat de Media XPRIMM.
In utimul an multe companii s-au confruntat cu probleme financiare si nu si-au platit contributiile la bugetul asigurarilor sociale, deci nici la fondurile de pensii private. La sfarsitul anului trecut fondurile obligatorii aveau peste 4,9 milioane de clienti, iar pentru 1,5 milioane din acestia nu s-au virat pana acum contributii in mod constant, ceea ce le va reduce pensia finala. "Cred ca in 2010 ponderea acestor conturi va creste usor, la 32-33%", considera Cornelia Coman, presedintele ING Pensii, cel mai mare administrator de pe piata. Reprezentantii fondurilor de pensii se asteapta ca activele din pilonul II sa ajunga la 1 mld. euro pana la sfarsitul lui 2010, fata de circa 570 mil. euro anul trecut.
"Este un prag psihologic, va da alta dimensiune sistemului de pensii private. Ma astept ca somajul sa creasca in continuare in primul semestru, iar numarul clientilor noi sa fie sub cel de anul trecut", spune Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.
Administratorii spun ca randamentele ar putea sa fie mai mici anul acesta, din cauza scaderii dobanzii de politica m