Ordinea şi organizarea pot fi însuşite la orice vârstă, dar cel mai bun antrenament începe în copilărie, sub influenţa părinţilor.Află cât de uşor poate fi !
Dezordinea în casă şi pe birou înseamnă creativitate, program de lucru încărcat sau lene? Un răspuns universal valabil nu există, dar, în multe cazuri, de vină sunt deprinderile greşite din copilărie. Dobândirea calităţii de a fi ordonat va influenţa în mod pozitiv dezvoltarea mentală a copilului.
Copiii îşi imită părinţii
Cu siguranţă ştiţi cât de importantă este puterea exemplului. De aceea, aveţi grijă ca deprinderile copilului să fie influenţate de obiceiurile voastre. Dacă voi nu sunteţi ordonaţi, sfaturile nu fac decât să-l încurce pe cel mic.
Transformaţi dereticatul într-o joacă
Atunci când copilul este prea mic, de curăţenie se va ocupa mama sau tatăl. Atunci când mai creşte, acesta poate începe să-şi pună singur ordine în lucrurile din camera lui. Orice tentativă a copilului de a ajuta la păstrarea ordinii trebuie lăudată şi încurajată, chiar dacă-i stângace.
Mama îşi poate implica micuţul să participe la strângerea obiectelor, sub formă de joacă. Atmosfera trebuie să fie relaxată, să se râdă, iar cel mic va percepe acest proces ca pe o activitate plăcută, şi nicidecum ca pe o corvoadă. La final, spune-i copilului că este şi meritul lui că acum casa arată atât de bine şi, eventual, răsplăteşte-i eforturile jucându-vă împreună.
Dacă micuţul nu dă semne de implicare, este de preferat să schimbi tactica şi nu să faci ordine în locul lui.
Sortaţi hainele şi jucăriile
Jucăriile vă umplu casa. Chiar dacă are voie să se joace cu ele în toate încăperile, copilul trebuie să înveţe că, la sfârşitul zilei, locul acestora este înapoi, în camera lui. Îi puteţi spune, de exemplu, că jucăriile merg şi ele la culcare. Dacă sunt prea multe, aglomerează camera şi dist