Adrian Nicuşan coordonează activitatea poliţiştilor care iau pulsul comunităţii. După ce a activat în armată, este împlinit la IPJ
Adrian Nicuşan este ambiţios, aşa a ajuns să dea la Academia Militară. “Ştiam câţiva prieteni care au încercat dar n-au reuşit, am vrut să văd de ce se intră aşa greu. Am reuşit şi chiar am avut o carieră foarte bună, ajunsesem rapid ofiţer în stat major de unitate”, îşi aminteşte el.
Însă a venit restructurarea, unităţile prin care a a trecut nu mai există astăzi, şi în 2005 când a fost anunţat concurs pentru un post de psiholog la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş a decis că vrea să schimbe comanda. “Mi-am luat concediu de la armată , n-am zis la nimeni, am candidat 16 pe un loc, am fost declarat admis. Pentru mine a însemnat sfârşitul navetei, al incertitudinii, cum vom face cu familia, m-am bucurat când am reuşit”, mai spune Nicuşan.
Susţine că a avut apoi cele mai mari satisfacţii profesionale. “Eram criminolog şi victimolog (victimologia este un curent în criminologie care îşi propune să studieze rolul victimei în geneza şi producerea infracţiunii, n.r.), realizam asistenţa psihologică a infractorilor şi victimelor, trebuia să depistez care sunt fazele faptului actului infracţional, ce l-a determinat pe infractor, etc. Toate datele erau apoi prelucrate şi utilizate pentru a crea un program de prevenire”, explică Nicuşan. Cu toată implicarea în fenomene care pentru noi ceilalţi par negative şi apăsătoare, există şi satisfacţii.
“Am avut o satisfacţie deosebită cu un băiat ai cărui părinţi au murit într-un accident de circulaţie, avea atunci 16 ani, noi poliţiştii am pus mână de la mână şi cu părinţii colegilor lui de clasă am organizat înmormântarea, ne-am ocupat de toate cele necesare. Am făcut apoi un raport la ministrul de interne, s-a aprobat de transferul de la un liceu la o unitate din sistem,