Orologiile din Pieţele Universităţii şi Constituţiei au fost instalate după ce edilii au spus că sunt cheltuieli inutile. Deşi în vara anului trecut, primarul Sorin Oprescu anunţa oprirea achiziţionării a 20 de ceasuri în valoare de peste 700.000 de euro, două dintre aceste orologii au fost totuşi cumpărate şi instalate o lună mai târziu, fără mare vâlvă.
La o lună după ce Oprescu anunţa, în faţa opiniei publice, că renunţă momentan la achiziţionarea ceasurilor aurite dorite de Radu Popa, directorul Administraţiei Lacuri şi Parcuri Bucureşti (ALPAB), primul orologiu de acest fel era deja montat în Piaţa Constituţiei. În urmă cu o lună a mai apărut unul, identic, în Piaţa Universităţii, iar alte opt se află pe vaporul dinspre Statele Unite, de unde au fost achiziţionate.
Directorul ALPAB explică: „Anunţul de licitaţie a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice la 31.07.2009, iar deschiderea ofertelor s-a realizat în data de 11.08.2009, al cărei câştigătore a fost desemnată societatea comercială Soluţii Urbane. Am semnat contractul la 14 august, iar trei zile mai târziu s-a primit o notă a Primarului General Sorin Oprescu în care se specifica oprirea intrării în efectivitate a lucrărilor şi nu anularea contractului”.
Directorul susţine că două ceasuri erau deja venite, reprezentanţii firmei importatoare nu aveau ce face cu ele, aşa că au decis să le monteze: unul cu ocazia zilelor Bucureştiului (cel din Constituţiei), celălalt (de la Universitate) odată cu aprinderea luminiţelor de Sărbători, fără însă să mai anunţe şi public acest fapt.
Garantate 100 de ani
Preţul unui astfel de ceas se învârte în jurul valorii de 35.000 de euro, iar directorul Popa spune că face toţi banii. „Acest tip de ceas e garantat o sută de ani, şi merge cu o precizie de plus-minus patru secunde la suta de ani”, spune Popa adăugând că ce