Guvernul vrea să taxeze drepturile de autor, suspectând că unele contracte maschează plata salariilor, în loc să pornească discuţia de la problema principală: lacunele legii. Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a lansat ideea plăţii contribuţiei de asigurări sociale (CAS) pentru contractele de drepturi de autor. Prevederea este inclusă în proiectul de modificare a legii pensiilor şi ar urma să intre în vigoare cel mai curând anul viitor. Lărgirea bazei de impozitare prin aducer
Guvernul vrea să taxeze drepturile de autor, suspectând că unele contracte maschează plata salariilor, în loc să pornească discuţia de la problema principală: lacunele legii.
Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a lansat ideea plăţii contribuţiei de asigurări sociale (CAS) pentru contractele de drepturi de autor. Prevederea este inclusă în proiectul de modificare a legii pensiilor şi ar urma să intre în vigoare cel mai curând anul viitor. Lărgirea bazei de impozitare prin aducerea unor noi contributori în sistem este legitimă atâta timp cât raportul dintre pensionari şi cei care plătesc asigurări se deteriorează dramatic de la an la an, iar deficitul bugetului de pensii riscă să ajungă la 6% din PIB în 2050, conform estimărilor Băncii Mondiale. Numai că soluţia propusă - taxarea drepturilor de autor - ar aduce fonduri nesemnificative pentru buget, dar ar afecta puternic o categorie restrânsă de plătitori. Conform celor mai recente date disponibile de la Fisc, în 2008 veniturile individuale din drepturi de autor au totalizat circa un miliard de lei. Plata CAS pentru această sumă ar fi adus bugetului în jur de 100 de milioane de lei, sumă care raportată la nevoia de finanţare a bugetului de pensii este o picătură într-un ocean. Cheltuielile cu pensiile au crescut de la 23 miliarde lei, în 2007, la 40,3 miliarde lei, în 2010.
Propuneri discutabile
Ministerul Muncii ar trebui să