2.650 de mineri şi energeticieni vor fi daţi afară în acest an de companii ale statului controlate de Ministerul Economiei.
Cele cinci societăţi sunt Compania Naţională a Huilei (CNH), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, dar şi Termoelectrica.
"Scopul prezentei hotărâri de guvern constă în reorganizarea activităţii operatorilor economici şi obţinerea unui preţ competitiv al cărbunelui energetic şi implicit un preţ competitiv al energiei electrice şi termice. Aceasta presupune disponibilizarea unui număr de 2.650 de salariaţi care vor beneficia de prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 116/2006, cu reglementările şi modificările ulterioare", se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Din cadrul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani vor pleca 1.600 de angajaţi, de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) - 300, din Termoelectrica şi filialele sale - 300, din Complexul Energetic Turceni - 250, iar din Complexul Energetic Rovinari - 200 de salariaţi, potrivit anexei proiectului de act normativ. Cei 1.600 de mineri disponibilizaţi de la CNH sunt aproximativ 10% din totalul angajaţilor societăţii. CNH este cel mai mare datornic la bugetul statului, cu aproximativ un miliard de euro. România a trimis la Bruxelles documentaţia pentru ştergerea datoriilor. La finalul reorganizării, CNH urmează să fie inclusă cu minele viabile economic în Energetica, una dintre cele două noi companii energetice integrate pe care Ministerul Economiei vrea să le realizeze din comasarea producătorilor de stat. Surse din sistemul energetic au declarat că CNH va intra în componenţa Energetica abia după aprobarea acordării ajutorului de stat de Comisia Europeană.
2.650 de mineri şi energeticieni vor fi daţi afară în acest an de