„Mica Unire" va fi marcată, în acest an, şi în Suedia, printr-o conferinţă dedicată momentului istoric din 1859, susţinută de profesorul de istorie Florin Alexandru Dănillă, originar din Alba Iulia.
„Conferinţele pe teme istorice susţinute de Florin Alexandru Dănilă până în prezent, la Stockholm, în cadrul acţiunilor Activ Spirit, organizaţia de Tineret a Asociaţiei Culturale Româno-Suedeze Frăţia, s-au bucurat de un real succes în rândul celor prezenţi, mai ales prin felul în care audienţa s-a implicat în dezbaterea subiectelor prezentate", spune purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Emanuel Stoica.
„De ce am ales această temă pentru prezentarea din data de 24 ianuarie? Nu numai pentru simbolistica acestei zile, ci în primul rând deoarece părerea mea personală, repet... personală, este că realizările pe care le-a avut naţiunea română în acele timpuri sunt mult peste imaginabilul nostru contemporan şi delăsător, indiferent şi egoist. Realizări care au făcut din România un stat democratic prin constituţiile din această perioadă, prin conducătorii săi şi liderii partidelor politice româneşti, dar în special prin dăruirea şi cu adevărat sacrificiul de care a dat dovadă populaţia acestor meleaguri, acei români pe care îi vezi doar în poze sau de care auzi în poveştile bătrânilor, din cărţi sau din mass-media", a declarat tânărul istoric.
Florin Alexandru Dănilă are 29 de ani şi este licenţiat în istorie-ştiinţe politice al Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.
Conferinţa „1859-1927: De la provinciile româneşti feudale la o Românie unită şi modernă" va fi susţinută, duminică, începând cu ora 16.30, în sala de conferinţe a bisericii suedeze din Bredang-Stockholm.