Situaţiile tensionate îşi pun amprenta nu numai asupra psihicului nostru, ci şi asupra spatelui. Presiunile care apar la nivelul coloanei din aceste motive sunt cele care stau la baza celor mai multe cazuri de dureri de spate.
Atunci când suntem stresaţi înseamnă că organismul încearcă să se adapteze factorilor agresivi cu care intră în contact. Pentru a reacţiona cât mai rapid în faţa situaţiilor stresante, sistemul nervos trimite informaţii muşchilor şi creează o hiperactivitate musculară, care duce la apariţia spasmelor şi tensiunilor la nivelul multor regiuni din corp.
Citiţi şi:Stresul, E-urile şi criza s-au luat de păr cu gălăţenii
Aceste tensiuni sunt resimţite mai ales la nivelul musculaturii umerilor şi spatelui. Când eşti stresat, muşchii se încordează, vasele de sânge se contractă, iar sângele circulă cu greutate, ceea ce împiedică buna oxigenare a acestei părţi a corpului. S-a observat că, la persoanele care au prezentat traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, stresul declanşează dureri de spate mai accentuate decât la persoanele sănătoase.
Traumatismele solicită coloana
Şi stresul fizic afectează serios musculatura spatelui. Traumatismele sau loviturile bruşte, cum sunt cele care apar în urma accidentelor auto sau sportive, pot afecta atât muşchii, cât şi coloana vertebrală. Şi aplecările sau rotirile bruşte exercită un stres în plus asupra coloanei vertebrale. Ele pot produce luxaţii, întinderi şi rupturi de ligamente.
De asemenea, coloana poate fi solicitată pe termen scurt, dar foarte intens, şi din cauza ridicării unor obiecte grele. În astfel de cazuri, se poate ajunge la ruperea discului intervertebral, cel mai afectat în această situaţie.
Dureri la nivelul spatelui apar frecvent şi în timpul sarcinii şi după naştere. Aproape două treimi femeile care au născut acuză dureri lombare. Vinovată este poziţia