Este posibilă o reconciliere naţională în Afganistan ? Iată o întrebare de care depinde viitorul acestei ţări şi pe care o examinează în prezent cu atenţie Washingtonul şi cancelariile occidentale. Chiar cu riscul revenirii lor la putere, interminabilul conflict din Afganistan trebuie să înceteze. Barack Obama s-a consultat cu toţi experţii în materie de intervenţii militare americane pe mapamond, ca să înţeleagă unde a greşit uneori America. În scenariul ideal imaginat acum de americani şi de Hamid Karzai, talibanii ar urma să fie asociaţi la guvernare. Lor li se cere să depună armele, o condiţie pentru a putea fi organizate alegeri cu participarea talibanilor.
Este posibilă o reconciliere naţională în Afganistan ? Iată o întrebare de care depinde viitorul acestei ţări şi pe care o examinează în prezent cu atenţie Washingtonul şi cancelariile occidentale.
Schimbările de strategii politice încep deseori prin modificări de limbaj, uneori prin lansarea unor expresii noi, mai moderate, mai conciliante. Iată de exemplu această frază pronunţată de responsabilul american cu apărarea, Robert Gates : "talibanii fac parte din peisajul politic al Afganistanului", a spus el. El a pronunţat această frază în cursul unei vizite efectuate în Pakistan, în timp ce în Afgnaistan, preşedintele Hamid Karzai anunţă un nou "program de reconciliere" cu talibanii.
Să nu cumva să credem că ar fi vorba de o simplă coincidenţă. Venirea la putere a lui Barack Obama a relansat eforturile de soluţionare a crizei din Afganistan, o criză regională şi un focar de tensiune internaţională. Or este clar că talibanii nu pot fi învinşi pe calea armelor. Ei fac parte din peisajul militar al regiunii, dispun de baze şi de protecţie în Pakistan, pe căi oculte sunt aprovizionaţi cu arme şi fonduri, iar rezervele lor de combatanţi sunt inepuizabile.
Chiar cu riscul revenirii lor la pu