Durerile severe de cap, asociate cu senzaţia de slăbiciune, sunt necazuri frecvente. Infuziile, compresele şi masajul te ajută în momentele de criză.
Oboseala, o alimentaţie dezechilibrată, traumele psihice şi fenomenele meteo declanşează migrenele, disconfort întâlnit mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Acest tip de durere de cap poate să dureze câteva ore sau chiar câteva zile.
Infuzii şi tincturi cu efect sedativ
Preparatele din flori de salcâm (infuziile şi tincturile) au proprietăţi antispastice, sedative şi calmante şi se recomandă în tratamentul migrenelor, gastritelor hiperacide, ulcerului gastric sau duodenal şi în crizele de astm. În astfel de afecţiuni, se recomandă tinctura preparată din 100 g de flori de salcâm şi din 100 g de alcool de 70 de grade, care se macerează timp de 10 zile.
După ce se strecoară, se depozitează într-un recipient care se păstrează la o temperatură constantă. Se iau câte 30 de picături dimineaţa, vreme de 10 zile pe lună. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcâm (preparată dintr-o linguriţă de flori şi o cană cu apă clocotită) este recomandată în dureri cronice de cap, în insomnie, depresie şi în atacurile de panică. Se consumă câte o cană dimineaţa şi seara, după mese.
Efecte sedative au şi infuziile din frunze de mentă, tei, soc, roiniţă şi muşeţel, folosite separat (câte două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită) sau câte o linguriţă dintr-un amestec obţinut din toate plantele şi o cană cu apă clocotită.
Comprese cu ulei de lavandă
Levănţica are un efect calmant, relaxant şi este, de asemenea, un analgezic natural. De aceea, este recomandată în migrenele apărute pe fondul unor tensiuni nervoase. Se pun 10 picături de ulei de lavandă pe un prosop, care se aplică sub formă de compresă pe frunte şi pe ceafă. O alternativă sunt băile de mâini şi de picioare cu decoct de pătrunj