Infractorii condamnaţi pe viaţă vor fi transferaţi în alte închisori din zona Moldovei. Angajaţii închisorii nu-şi ascund regretele că pierd puşcăriaşii „cu greutate“. Gardienii susţin că e greu de lucrat cu tinerii, dar mai ales cu deţinutele.
Toţi deţinuţii cu pedepse grele închişi la Penitenciarul Bacău vor fi mutaţi în următoarea perioadă în alte unităţi din Moldova.
Închisoarea din Bacău „va găzdui“ doar femei, tineri şi arestaţi preventiv. „Este o reorganizare la nivel naţional. În Bacău vor rămâne 70 de condamnaţi în regim deschis, care vor fi folosiţi exclusiv la muncă“, explică Claudiu Margasoiu, directorul unităţii de detenţie.
În această săptămână au ajuns 100 de infractori cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani din Iaşi şi Botoşani, dar până la sfârşitul lunii mai vor fi aduşi alţi 300.
Mulţi dintre „vieţaşi“ sunt membri ai trupei de teatru
Totodată, sunt aşteptate şi cele 150 de femei, aflate în momentul de faţă în unităţile de detenţie din judeţele Moldovei.
„În Penitenciarul Bacău au fost în medie cam 1.000 de deţinuţi. Cu noua reorganizare vom rămâne cu aproximativ 800“, precizează directorul Margasoiu. Transferul deţinuţilor periculoşi nu a provocat bucurie în rândul personalului unităţii de detenţie. Dimpotrivă, el a este privit cu păreri de rău.
„Femeile şi tinerii sunt categorii vulnerabile, care necesită mai mult lucru, mai multe programe, mai mult spaţiu”, declară Adrian Novac, ofiţerul de presă al Penitenciarului. Gardienii ştiu din experienţa proprie că e greu să lucrezi cu femeile deţinute, care nu vor să respecte regulile interne. „Unii dintre deţinuţii aflaţi în regim închis făceau parte din trupa de teatru a unităţii. Va fi greu să găsesc noi membri printre tineri şi femei“, spune Valeriu Ştefănescu, ofiţer la compartimentul Educaţie, din cadrul unităţii de