Percepţia experţilor financiari asupra evoluţiei economice din România, în următoarele şase luni, a cunoscut cea mai spectaculoasă îmbunătăţire dintre toate statele din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unei cercetări a institutului german ZEW.
Indicatorul ZEW - care urmăreşte aşteptările analiştilor din sistemul bancar - a înregistrat o creştere, în cazul României, de 25,7 puncte, ajungând la 64,4 puncte. Acest lucru face ca România să ocupe, din această perspectivă, a treia poziţie în topul statelor ECE (nouă ţări) cu cea cea mai bună evoluţie estimată pentru următoarele şase luni.
Percepţia situaţiei actuale a economiei româneşti a consemnat, de asemenea, o îmbunătăţire consistentă, de 17,4 puncte, la - 58,6 puncte. În acelaşi timp, 60,5% din experţi anticipează încă o reducere a dobânzii de politică monetară a BNR în prima jumătate a acestui an.
Polonia păstrează, însă, cea mai bună perspectivă din cele nouă state analizate. Majoritatea experţilor spun, în continuare, că zlotul polonez are cel mai mare potenţial de apreciere faţă de euro în următoarele şase luni.
Studiul este realizat în rândul experţilor pieţei financiare ai spaţiului comunitar, de către Centrul pentru Cercetare Economică Europeană din Mannheim (ZEW) şi Grupul Erste Bank AG. Scopul acestui studiu este acela de a dezvolta indicatori care să descrie condiţiile economice în Europa Centrală şi de Est şi în Austria.
Experţii evaluează situaţia economică actuală, previziunile pe termen-mediu ale statului respectiv, evoluţia ratei inflaţiei, dobânzile bancare pe termen scurt şi lung, cursul de schimb şi indicii bursieri pentru următoarele şase luni.