EXCLUSIV ONLINE. Românul Florin Diacu, matematician român stabilit în Canada, a lansat recent cartea "Megadisasters: The Science of Predicting the Next Catastrophe", în care vorbeşte despre paşii omului de ştiinţă spre predicţii cât mai exacte în diverse domenii, de la seismologie la economie.
Cum dezastrul din Haiti a şocat întreaga lume, iar colapsul economic ne afectează pe toţi, i-am luat un interviu autorului.
Evz.ro: Aş începe cu întrebarile de pe coperta cărţii "Megadisasters". Am făcut progrese în ceea ce priveşte predicţiile?
Florin Diacu: Răspunsul depinde de aspectul pe care îl considerăm. Spre exemplu, dacă acum un secol sosirea unui uragan se făcea simţită doar cu câteva ore înainte, azi putem prezice drumul uraganului cu trei zile în avans şi cu o precizie destul de bună. Cutremurele, în schimb, sunt la fel de impredictibile ca întotdeauna (dacă pot spune aşa), cu toate că astăzi ştim mult mai multe despre ele decât în trecut.
Avem speranţa că, într-o zi, vom putea avertiza oamenii îndeajuns de devreme pentru a salva majoritatea?
În cazul valurilor seismice (tsunami), uraganelor, erupţiilor vulcanice sau ciocnirilor Pământului cu un asteroid sau o cometă suntem deja la stadiul în care putem evita total catastrofa sau estompa consecinţele ei distrugătoare. În privinţa cutremurelor, seismologii sunt împărţiţi. Unii cred că nu vom reuşi niciodată să cunoaştem configuraţia şi mişcările plăcilor tectonice suficient de bine pentru a face predicţii care să salveze vieţi omeneşti. Alţii sunt mai optimişti, datorită faptului că au existat câteva predicţii de succes în China anilor '70. Din nefericire, ele n-au mai fost repetate.
Vorbim de dezastre în sisteme complexe şi instabile. Puteţi explica, în acest context, cutremurele din România 77, criza economică din prezent şi cutremurul din Haiti 2010? @N