Cei care investesc la bursa trebuie sa tina cont la fiecare pas de sfaturile brokerilor, pentru ca o miscare gresita ii poate costa mult. Relatia intre client si broker nu a fost definita clar inca de la inceput si probabil va mai dura inca o buna perioada de acum incolo pana cand rapoartele dintre cei implicati vor fi clar structurate, considera Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.
"De ce vreau sa investesc?" Este intrebarea la care cei care vor sa intre pe bursa trebuie sa raspunda mai intai. Apoi, un pas foarte important consta in stabilirea gradului de risc pe care clientul vrea si poate sa si-l asume.
"Investitorul trebuie sa completeze un profil de risc in vederea stabilirii limitelor intre care activitatea se poate desfasura si pentru ca brokerul sa inteleaga cat mai bine nevoile lui pentru a actiona in conformitate. Aceste elemente sunt definitorii in buna desfasurare a relatiei profesionale si fiecare trebuie sa inteleaga foarte bine aceste repere", arata Necula.
Urmatoarea etapa consta in stabilirea asteptarilor fiecarui investitor. Important este ca riscul asumat sa fie in conformitate cu profitul asteptat. Dupa cum stim riscul este direct proportional cu castigul si nu se poate obtine profit mare fara asumarea de riscuri mari, arata sursa citata.
Rolul unui broker este de a echilibra cat mai bine acest raport intre nevoi si asteptari pentru a nu exista divergente si activitatea sa nu aiba derapaje majore inca de la inceput. Odata stabilite aceste repere atat de catre investitor, cat si de catre broker, ele vor conta destul de mult in momentul in care clientul alege modul de lucru.
In general exista trei forme de colaborare. In prima, investitorul va lua singur deciziile de investitii, iar brokerul ii va asigura doar executarea instructiunilor date. Un alt caz este