Biroul de Control Auto de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei seamănă cu un muzeu al taximetriei. De cum intri dai nas în nas cu zeci de plăcuţe, casete şi aparate de taxat confiscate în timpul acţiunilor de control din Capitală.
Click aici pentru FOTO GALERIE
Cele trei fişete din încăpere sunt tapetate cu plăcuţe de autorizaţie falsificate ale taximetrelor. „Sunt toate magnetice şi se lipesc pe maşină. Cele originale sunt metalice. Acesta ar fi primul lucru la care ar trebui să se uite bucureştenii când se urcă într-un taxi”, explică şeful biroului, comisarul-şef Călin Lupşa, plimbându-se dintr-un capăt la celălalt al biroului. Şi-a aprins o ţigară şi a început să vorbească despre istoria „decoraţiunilor” din birou. „Sunt ca un specific al nostru, al Biroului de Control Auto”, spune comisarul-şef Lupşa.
Jocuri de cuvinte
Toată colecţia de „însemne” este confiscată în ultimele două luni. Zeci de firme de taxi fictive sunt înşirate într-o ordine aleatorie pe uşile fişetelor, de sus până jos. „Mondern”, „Occidental”, „Median”, „Srrinf” sau „Eurostar”, sunt doar câteva dintre denumirile pe care le-au încercat taximetriştii pirat din Bucureşti, pentru a-şi momi clienţii. „Ei încearcă jocuri de cuvinte în funcţie de firmele de taximetrie existente. E o chestiune psihologică; omul nu mai citeşte tot cuvântul, ci îl confundă cu cel real”, explică poliţistul.
De-a hoţii şi vardiştii
De 15 ani, de când lucrează în acest birou, încearcă să ţină mereu pasul cu inventivitatea taximetriştilor. „Acum câţiva ani era mult mai simplu, pentru că nu aveau nevoie de autorizaţia de la Primărie. Acum, cu timpul am învăţat la ce şi unde să ne uităm. Uneori ne-o iau înainte. Unele maimuţe ne mai păcălesc şi pe noi sunt foarte inventivi. O maimuţă poate să fie un buton de pe bord, poate să fie o aşa-zisă telecomandă de maşină”, pov