Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi-a dat ieri acordul pentru Marius Lazurca, la doar câteva ore după ce autorităţile de la Bucureşti au anunţat că l-au propus pe acesta pentru postul de ambasador la Chişinău. Sursa: Agerpres
Potrivit procedurii, urmează ca scrisorile de acreditare să ajungă la Ministerul de Externe de la Chişinău, după care Ghimpu aprobă oficial preluarea postului de către Marius Lazurca, în prezent ambasador pe lângă Sfântul Scaun, precizează Mediafax.
România nu mai are ambasador în Republica Moldova din primăvara anului trecut, când, după izbucnirea violenţelor postelectorale la Chişinău, Filip Teodorescu a fost declarat persona non grata de fostul regim comunist. Ulterior, Bucureştiul l-a propus ambasador pe Mihnea Constantinescu, care nu a fost însă agreat de partea moldoveană.
În căutare de idei pentru „proiectul de suflet”
Susţinerea Republicii Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană este „proiectul de suflet” al României, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, aşteptat săptămâna viitoare la Chişinău.
„Noul ambasador trebuie să fie un european, un intelectual cu suprafaţă serioasă şi o persoană tânără, dinamică, de la care aşteptăm noi idei”, a spus recent, la rândul său, ministrul de externe Teodor Baconschi. Acesta a subliniat ieri că România respinge orice demers menit să acrediteze ideea unei naţiuni şi a unei limbi moldoveneşti distincte de cea română, pe baza argumentelor clare, de ordin ştiinţific.
Propunerea lui Lazurca (38 de ani), doctor în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV - Sorbona, pentru funcţia de ambasador este un pas firesc în direcţia normalizării relaţiilor cu Republica Moldova. De democratizarea fostei republici sovietice depind, în bună măsură, atât stabilitatea regională, cât şi