Sentinţa prin care doi evrei din Galaţi sunt despăgubiţi pentru ororile îndurate în timpul regimului Antonescu poate constitui un precedent pentru alţi supravieţuitori. Sursa: Vlad Stănescu
Exemplul lui Devy şi Sami Abraham, cei doi fraţi deportaţi în Transnistria care au câştigat la Tribunalul Galaţi despăgubiri de 360.000 de lei pentru abuzurile regimului Antonescu, ar putea fi urmat de ceilalţi supravieţuitori din România ai Holocaustului. În prezent, mai sunt în viaţă doar 300. Aceasta este opinia preşedintelui Asociaţiei Evreilor Români Victime ale Holocaustului, Liviu Beriş, el însuşi un supravieţuitor din cel mare mare lagăr din Transnistria, Moghilev.
„Decizia este în mod cert întemeiată şi spun asta cu atât mai mult cu cât îl cunosc pe Devy Abraham şi ştiu cât l-a marcat acea groaznică experienţă. Foarte probabil, această decizie îi va determina pe mulţi alţi supravieţuitori să ceară despăgubiri în justiţie”, spune Liviu Beriş.
O lege specială pentru Holocaust
Directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului din România, Mihai Ionescu, consideră că, întrucât instanţele s-ar putea confrunta cu o avalanşă de acţiuni similare cu cea declanşată de fraţii Abraham în 2005, o lege care să stipuleze despăgubiri pentru victimele Holocaustului ar fi mult mai eficace.
„Sentinţa este o premieră ce ar trebui să dea legiuitorului impulsul de a evalua şi gândi o măsură reparatorie de ordin general, cum s-a întâmplat în cazul celor re fugiaţi din Cadrilater, de exemplu. Trebuie evaluat dacă măsurile luate până acum de stat în cazul evreilor sunt suficiente sau nu”, apreciază Mihai Ionescu.
El face trimitere la banii pe care, acum, îi primesc de la stat cei care au fost deportaţi, ca supliment la pensie, potrivit Legii 118 din 1990 (privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din