Profesoara de muzică a adus Colegiului Brătianu două medalii de argint şi două premii doi la Festivalul Internaţional Coral “Antonio Vivaldi” din Grecia.
Maria Cosmescu a copilărit şi a crescut pe ritmurile muzicii. Părinţii ei au iubit muzica, în casa lor asculându-se mereu acorduri de muzică populară. Aceştia erau foarte buni dansatori, fiind capabili să danseze orice dans din zona Olteniei, dar şi din alte părţi ale ţării.
“Talentul îl moştenesc de la tatăl meu. Cânta foarte frumos cu vocea şi era un bun instrumentist. Cânta la flaut ca şi sora mea care este flautistă şi profesoară de muzică la Colegiul “Nicolae Titulescu” din Slatina. Tata lucra la Bucureşti şi când venea acasă ne aducea toate discurile de muzică populară care apăreau şi aşa ne-a insuflat dragostea pentru muzică.”, îşi aminteşte profesoara.
A studiat muzica în şcoala generală din comuna natală cu un profesor de istorie, şi el pasionat de muzică, iar apoi s-a înscris la liceul de artă. Visul Mariei Cosmescu, încă de când era o copilă, a fost să devină profesoară de muzică pentru a împărtăşi copiilor pasiunea sa.
A fost mezzo soprană şi altistă
Deşi a studiat pianul şi acordeonul, profesoara a fost atrasă mai mult de canto şi de muzica corală. Astfel, a intrat în corul liceului, apoi în corul facultăţii, pentru ca, în final, să ajungă mezzo soprană şi altistă în corul sindicatelor din învăţământ.
De aici până la a-şi organiza singură grupuri de elevi care să cânte în cor a fost doar un pas. La şcolile unde a predat a drijat şi a coordonat peste 10 formaţii corale. Dar cel mai mult se mândreşte cu cele două grupuri de elevi de la Colegiul Naţional I.C. Brătianu, din Piteşti, unde este acum profesor titular. Unul dintre ele este un cor mixt de băieţi şi fete pe patru şi cinci voci.
Profesoara Maria Cosmescu a organizat