Transmiterea A/H1N1 rămâne intensă în România, Polonia, Estonia, Austria, Ungaria. Toate ţările anunţă scăderi, cu excepţia României. Sursa: LibertateaSursa: Adrian Spirache
1 /. În timp ce în toată Europa virusul A/H1N1 scade în intensitate, în România acest fenomen întârzie să apară, numărul de îmbolnăviri fiind încă în creştere, arată un raport publicat ieri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Medicii explică acest fenomen şi prin faptul că, la noi, virusul a început să acţioneze mai târziu, luni bune toate cazurile fiind izolate.
De altfel, în raportările făcute de medicii români pentru ultima săptămână, rezultă că şi numărul infecţiilor acute respiratorii a crescut cu peste 25% faţă de săptămâna precedentă. În privinţa gripei, numărul de cazuri depistate se apropie de 7.000, iar al deceselor a ajuns la 111.
Aproape 90.000 de pneumonii, gripe şi infecţii respiratorii
Creşterea numărului de cazuri de gripă nouă, la noi, are mai multe cauze. „Gripa nouă a ajuns la noi mai târziu decât în celalte ţări europeane, iar România a intrat mai târziu în al doilea val, asta în timp ce alte ţări europene deja au ieşit din această situaţie. În plus, la noi vaccinările s-au făcut mai mult vârstnicilor şi mai puţin tinerilor, o categorie care răspândeşte mai uşor gripa nouă”, comentează Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
Între 11 şi 17 ianuarie, aproape 600 de cazuri de gripă au fost depistate prin teste de laborator, arată statisticile. În plus, aproape 70.000 de români au fost depistaţi de doctori cu infecţii respiratorii, iar alţi 18.000 cu pneumonii.
Faţă de săptămâna precedentă, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a crescut cu 25,7%.
„Creşterea a fost favorizată şi de schimbările de temperatură, însă este nesemnificativă. Gerul nu va duce neapărat la o scădere a numărulu