Propagarea virusului A H1N1 este în scădere în Europa începând cu luna noiembrie, cu excepţia României, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de AFP.
În Europa, activitatea virusului de tip nou "continuă să scadă sau rămâne la intensitate scăzută în cele mai multe ţări", precizează OMS. În Polonia, Austria, Estonia, România, Ungaria şi Republica Moldova, transmiterea virusului este cea mai intensă, deşi această tendinţă este în scădere, cu excepţia României", arată raportul OMS, citat de AFP.
Gripa porcină va rămâne o ameninţare constantă pentru timişeni, până la finalul iernii
Intensitatea crescută a virsului gripei porcine în România, comparativ cu alte ţări din Europa, este pusă de specialişti în seama refuzului românilor de a se vaccina. De altfel, numărul celor care au decis să se avccineze a crescut doar după decesul actorului Toni Tecuceanu, din decembrie. Campania de imunizare a început la noi pe 26 noiembrie 2009.
Specialiştii de la Institutul Cantacuzino speră ca după perioada de intensitate crescută din ianuarie să urmeze o descreştere a numărului de cazuri.
Potrivit datelor Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, până la data de 17 ianuarie, au fost vaccinate împotriva virusului pandemic 1.241.969 de persoane.
Dintre acestea, 700.353 de persoane s-au imunizat în săptămâna 11-17 ianuarie.
Ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţioi privind evoluţia virusului A H1N1 în România arată 6.838 de cazuri, din care 111 decese.
14.142 de morţi din cauza gripei porcine, la nivel mondial
Pandemia de gripă A/H1N1 a provocat moartea a cel puţin 14.142 de persoane în întreaga lume, de la apariţia sa în Mexic în perioada martie-aprilie 2009, potrivit celui mai recent bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). @