Pana cand presedintele american, Barack Obama, a anuntat noul sau proiect privind restrictiile impuse bancilor, stirile macroeconomice ale saptmanii au fost dominate de catre China. De la temerile privind posibilele efecte ale limitarii creditarii, pana la cresterea economica neasteptat de mare pe care a anuntat-o, informatiile despre China au ocupat prima pagina, noteaza o analiza Financial Times.
Strategii economici pretindeau cu ceva timp in urma ca atunci cand economia americana stranuta, pietele din restul lumii se imbolnavesc. In momentul de fata, insa, un stranut economic al Chinei ar avea aproape acelasi impact. Principala intrebare pentru investitori este daca aceasta crestere este una sustenabila sau doar o ridicare de moment care, in cele din urma, se va corecta.
"Daca toata lumea va ajunge sa creada ca economia mondiala este corelata cu piata chineza, atunci vor tranzactiona in functie de acest fapt iar simpla ipoteza va deveni realitate", a explicat Rick MacDonald, director de investitii si cercetare la Action Economics, care considera ca aceasta crestere si-a atins maximul si ca autoritatile chineze vor avea multa bataie de cap cu enorma cantitate de bani care se misca in pietele de marfuri si de valute, in China.
Un aspect al acestei probleme este faptul ca economia chineza a crescut cu peste 10 procente in ultimul trimestru al acestui an. Apetitul extins pentru materii prime al acestei economii a afectat pietele de marfuri de peste tot in lume. Iar semnificatia acestui fapt pentru pietele forex globale este data de faptul ca moneda chineza este mentinuta la un curs artificial, scazut, iar rezerva valutara de 2.4 trilioane dolari a Chinei a fost construita prin intermediul mentinerii unei valori scazute a yuanului.
Dispunand de rezerve enorme de dolari lichizi, China isi permite sa mentina valoare proprie