Un tribunal elveţian a anunţat că a dat dreptate unei contribuabile americane, refuzând ca Elveţia să transmită datele sale bancare fiscului american, aşa cum prevede totuşi acordul SUA-Elveţia după scandalul în care a fost implicată banca UBS.
Această sentinţă contestă aplicarea unui acord încheiat în august 2009 între cele două ţări, care prevede transmiterea de către Elveţia a datelor referitoare la 4.450 de conturi deţinute în Elveţia de cetăţeni americani. Acordul fusese încheiat pentru a pune capăt procedurii juridice americane împotriva băncii elveţiene UBS, acuzată că şi-a ajutat clienţii să fraudeze fiscul american.
Tribunalul administrativ federal /TAF/ a decis că femeia în cauză nu a avut un comportament fraudulos în sensul convenţiei cu privire la dubla impozitare între Elveţia şi SUA şi, deci, acordul amiabil de transmitere a datelor bancare nu poate merge mai departe de această convenţie.
Instanţa elveţiană adaugă că verdictul său este o ”decizie-pilot referitoare la comportamente delictuale grave şi durabile” şi că sentinţa ei ”nu este susceptibilă de recurs pe lângă Tribunalul federal”, scrie Agerpres.
Reclamanta americană era vizată de acord pentru că ea nu transmisese un document, dar tribunalul elveţian a estimat că o simplă absenţă a declaraţiei nu constituie un comportament fraudulos în sensul convenţiei de dublă impozitare, fie că este vorba sau nu de sume importante.
Un comportament considerat fraudulos prin acest acord ”nu poate duce la acordarea într-ajutorării administrative decât dacă un astfel de comportament este deja prevăzut de Convenţia dublei impozitări Elveţia-SUA”.