Este unul dintre maeştrii bucătari braşoveni pentru care produsele tradiţionale sunt la loc de cinste. Preţuieşte fiecare condiment în parte şi găteşte cu drag şi pasiune.
Femeia, căreia nu îi este ruşine să afirme răspicat că „stă la cratiţă", a căpătat această pasiune încă din copilărie. „Mama mea era o gospodină desăvârşită. Când gătea, eu stăteam pe lângă ea şi îmi explica ce face. Mă interesau toate mirodeniile şi eram curioasă cum se fac preparatele de casă.
Voiam să ştiu cum se face toba, caltaboşul sau răciturile. La răcitură, îmi explica, de exemplu, că toate ingredientele trebuie puse într-o ordine anume, ca aceasta să iasă gustoasă. Mai întâi, se ia grăsimea de deasupra, apoi se pune usturoiul şi abia apoi se vântura, fix de şapte ori, nici mai mult, nici mai puţin", îşi aminteşte MediMăriuţa.
Braşoveanca spune că a devenit o adevărată gospodină abia după ce s-a căsătorit. Atunci a început să pună în aplicare propriile reţete. „M-am căsătorit la 18 ani şi atunci am început să gătesc la modul serios. Încercam tot felul de combinaţii.
Pentru că am fost mereu atrasă de mirodenii, făceam pe atunci tot felul de încercări. Făceam tot felul de mâncăruri. Dacă nu erau bune, le aruncam, dacă eram mulţumită de cum au ieşit, îl aşteptam pe bărbatul meu cu ele. De fapt, el a apreciat tot timpul străduinţa mea, dar şi rezultatul ei", explică bucătăreasa.
Specialistă în mâncăruri tradiţionale
Braşoveanca este adepta mâncărurilor făcute în casă, din materia primă pe care o oferă orice gospodărie. La fiecare dintre reţetele sale, femeia foloseşte ingrediente cunoscute, dar cu întrebuinţări secrete.
„Îmi plac foarte mult ciorbele. De burtă, de perişoare, dar şi celelalte feluri. Iubesc sărmăluţele, caltaboşul şi toate preparatele din carne de porc. Noi tăiem câte doi, trei porci pe an, aşa că avem în permanenţă, în casă, tot felul d