În medie, şase sibieni au trecut zilnic pragul Spitalului de Psihiatrie, în anul 2009. Medicii se aşteaptă însă ca numărul acestora să crească şi mai mult în perioada următoare. Cei mai afectaţi sunt sibienii trecuţi de prima tinereţe.
Pierderea locului de muncă, ratele la bănci, lipsa banilor sau grija zilei de mâine sunt doar câteva dintre motivele care au făcut ca numărul sibienilor care ajung la spital cu diferite tulburări de comportament sau adaptare să crească simţitor în ultima perioadă. Potrivit medicilor de la Spitalul de Psihiatrie, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la persoanele cu vârste cuprinse între 45 şi 55 de ani, persoane pentru care recalificarea sau reangajarea este mult mai grea după ce îşi pierd locurile de muncă. „Persoanele din această grupă de vârstă sunt cele mai fragile, pentru că, dacă tinerii au mai multe resurse şi pot face noi analize, cei din această grupă sunt deja obişnuiţi cu un anumit fel de a munci şi trec foarte greu peste moment“, ne-a spus medicul Radu Moldovan, managerul Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda“ din Sibiu.
Ajutor specializat
Într-o astfel de situaţie se află şi Ilie Ivan, care, la vârsta de 53 de ani, s-a văzut pus în situaţia de a-şi căuta un loc de muncă, şi care încearcă, cu ajutorul medicilor specialişti, să treacă peste impasul în care se află. „ Timp de 21 de ani, am lucrat ca mecanic motopompist la o fabrică de mobilă din oraş, care s-a închis în anul 2003. Am stat un an în şomaj, iar apoi m-am reangajat ca agent de pază la o altă firmă. Din păcate însă, la sfâşitul lui 2007 am fost, din nou, trimis în şomaj, iar de anul trecut, de când nu mai primesc nici acest ajutor, n-am mai reuşit să mă angajez nicăieri. Mai mult chiar, şi la soţie la serviciu s-au făcut disponibilizări, iar ea a fost trimisă în şomaj anul trecut în iulie. Ne descurcăm foarte greu, mai ales că toate