Ati visat vreodata sa aveti propria echipa de fotbal sau baschet, de exemplu? Atunci aflati ca sunteti doar unul din milioanele de oameni care nu doar ca viseaza, dar chiar au propriul club sportiv... dar nu in lumea reala.
Asa-numitele sporturi fantezie, in care "proprietarii" isi aleg jucatori reali si se infrunta in meciuri imaginare, ale caror rezultate, insa, depind de statisticile adevarate, au devenit o industrie de miliarde de dolari.
Conceptul a fost lansat in anii 1980, cand USA Today a devenit primul ziar care a publicat statistici detaliate despre baseball. Astazi, aproximativ 26 de milioane de americani joaca intr-o forma de liga fantezie, generand o industrie a carei valoare de apropie, doar in Statele Unite, de 1 miliard de dolari pe an, potrivit Sport Trade Association, citata de CNN.
"Principalul motiv pentru care sporturile fantezie ar ar trebui luate in serios este impactul economic pe care il au", a explicat profesorul Kevin G. Quinn, autor al cartii "Sporturile si fanii", care estimeaza piata americana la 2 miliarde de dolari.
"Fiecare jucator cheltuie aproximativ 500 de dolari pe an pe aceest hobby, iar aceasta cifra creste, chiar si in starea economica proasta din prezent", a adaugat el.
Daca, in Statele Unite, fanii prefera sa-si faca echipe de baseball, fotbal american, baschet sau hochei, in Europa, evident, regele este fotbalul, existand liga UEFA si Premier League imaginare, de exemplu. Astfel, fanii au posibilitatea sa-si cumpere jucatorii preferati de la orice echipa si, cu ajutorul lor, sa lupte impotriva rivalilor, care, avand aceleasi unelte la dispozitie, au ales alti jucatori si alta strategie de joc.
Jeff Thomas, director executiv al uneia dintre cele mai mari companii de sporturi fantezie din SUA, World Fantasy Games, crede ca fotbalul este, la nivel mondial,