Fiorduri, gheaţă pe mare, niciodată aglomeraţie, ecologic, foarte rece şi foarte noapte. Sunt câteva dintre cuvintele care îţi vin în minte după o plimbare uimitoare printr-o ţară nordică.
De ce ai vizita iarna o ţară nordică? Pentru a o vedea în largul ei, aşa cum arată în cea mai mare parte a anului. Pentru că ai mai rar ocazia să mergi cu un iaht pe Marea Nordului printre bucăţi de gheaţă care se sparg unele de altele în valuri. Pentru că fiordurile sunt şi mai prăpăstioase cu aerul îngheţat şi cerul gri ca stâncile.
Pentru Nobel, pentru mâncarea bună (şi foarte rece), pentru arhitectură - gotică, art nouveau -, pentru parcurile cu statui, pentru că e o ţară puţin populată, dar cu oameni bogaţi.
Norvegia, cu vestitele fiorduri de la limita de nord a Europei, confirmă prin atitudinea oamenilor şi regulile stricte că merită statutul de ţară cu un excepţional nivel de trai. Cele mai multe statistici au declarat-o campioană la capitolul venituri pe cap de locuitor. Organizaţia Naţiunilor Unite o consideră prima în clasamentul ţărilor în care merită să trăieşti.
Blocurile de pe malul Mării Nordului, cu parcare pentru şalupe
Sunt doar câteva condiţii în privinţa adaptării: este foarte frig multe luni pe an. Iarna aceasta s-au înregistrat temperaturi de -40 de grade Celsius, în zonele mai apropiate de Cercul Polar. Soarele se vede doar câteva ore pe zi. În anotimpul rece, în Norvegia începe să se întunece de la ora 15.00. Odată aceste bariere trecute, bătrâneţea arată bine.
Pentru norvegieni, speranţa de viaţă este de la 78 de ani la bărbaţi la 83 de ani la femei, în timp ce jumătate din populaţie are acces la o casă de vacanţă, cel mai adesea una din lemn. Stavanger, aflat în sudul Norvegiei, este cel mai scump oraş din Europa, urmat de Oslo, unde un prânz la un restaurant ieftin nu costă mai puţin de 18-20 de euro.