- Diverse - nr. 466 / 23 Ianuarie, 2010 Daca e sa ne ducem cu gandul la perioada copilariei noastre este imposibil sa nu ne amintim si ocaziile in care ne cumparam, fie de la un chiosc de racoritoare, fie de la vreo cofetarie, un suc la pahar, preparat dintr-un paharel de sirop si apa minerala sau sifon. Se alegea dupa preferinte: sirop de zmeura, de lamaie sau de portocale si costa cincizeci de bani paharul. Acelasi sirop se procura si de la magazinele alimentare, in sticle de sapte sute mililitri. Erau naturale si am ramas cu senzatia gustului lor dulce si aromat. Prin defintie, prin sirop intelegem o solutie concentrata constand din zahar si apa sau suc de fructe, intrebuintat la prepararea unor dulciuri, a unor bauturi racoritoare sau a unor medicamente. Aceste preparate au cam disparut din consumuri, dar, totusi, siropuri mai pot fi gasite prin magazinele alimentare. Cat sunt ele de siropuri? Pentru a ne contura o opinie, sa luam de pe raftul unui hypermarket un flacon de sirop. Avem o varianta: "Soleo-light" (adica, lumina), la alegere dintre cele de caise, portocale sau zmeura, la oferta promotionala, cu pret de 1,89 lei litrul. Ce fel de sirop poate fi acesta? O prima testare ar fi sa scuturam putin flaconul de plas tic si sa urmarim cu atentie comportamentul, nu al personalului din magazin, ci al lichidului. Ne-am astepta la unduiri line, specifice unui lichid mai vascos, dar miscarea sa nu difera de cea a apei, pare sa aiba densitate identica. Eticheta produsului ne da detalii in plus: "Concentrat de bautura cu valoare energetica redusa, cu edulcoranti, cu gust de zmeura. Ingrediente: apa, acidifiant: acid citric, substante aromatizante naturale si identic naturale, colorant azorubina, conservanti: sorbat de potasiu si benzoat de sodiu, edulcoranti: aspartam, zaharina si acesulfam K. 100 mililitri de bautura recomandata prin diluare, contine: Glucide < o