O companie offshore este o firma inregistrata intr-o tara sau intr-un teritoriu cu statutul de "paradis fiscal", unde societatile straine nu sunt impozitate sau sunt supuse unor impozite foarte mici.
Aceste teritorii propun investitorilor straini, pe langa scutirea/reducerea de impozite pe veniturile firmei si a persoanei, pe taxa de mostenire si de donatie etc, si un sector monetar bine dezvoltat (sistem bancar, asigurari, tranzactii bursiere), liberalizarea tranzactiilor valutare s.a.
Avantajele aduse de un offshore merg de la neplata taxei auto sau "lipsa" bunurilor supuse partajului in caz de divort, pana la evitarea legala a impozitelor sau securizarea activelor in cazul unor eventuale sechestre. De exemplu, in cazul in care o masina este inmatriculata cu off-shore-ul proprietar, care sa prespunem ca este in ... Vanuatu, ea poate circula sase luni in Romania fara plata taxei de prima inmatriculare. In cazul in care aceeasi masina este prinsa de radar, amenda va pleca spre o adresa din Vanuatu, unde este putin probabil sa ajunga sau sa fie executata.
In prezent, se considera ca exista in lume 73 de paradisuri fiscale, insa date precise despre sumele de bani care ajung aici nu exista. Aceste adevarate "raiuri ale finantelor" au legi stricte referitoare la spalarea "banilor negri" pentru a se asigura ca institutiile financiare care-si au sediul acolo nu sunt folosite in scopuri ilicite.
Cat timp afacerile sunt legale, secretele financiare sunt aparate cu sfintenie. In paradisurile fiscale este interzisa dezvaluirea oricarui aspect al tranzactiilor financiare, inclusiv informatii cu privire la conturile bancare private, fara un ordin judecatoresc.
De regula, o conditie pentru acordarea scutirii de impozite este si aceea ca firma solicitanta sa nu-si desfasoare activitatea economica pe teritoriul respectiv (