Ambulanţierii au scos pe teren maşinile 4x4, pentru a se putea deplasa în zone cu polei sau ninsoare, iar medicii sunt pregătiţi pentru solicitările de hipotermie ori degerături.
Nu rataţi: Braşov: Ianuarie a adus geruri polare în centrul ţării Buzău: Doi bărbaţi degeraţi se luptă între viaţă şi moarte
Constanţa: VIDEO Apeluri disperate la 112 din tot judeţul
Numărul solicitărilor la Ambulanţă pentru afecţiuni respiratorii s-a dublat în ultimele zile, de la 20 la 40 de apeluri pe zi. Cele mai frecvente simptome invocate de cei care cer ajutorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă sunt durerile de gât, laringitele, în general infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, potrivit şefului serviciului Cluj, Horia Simu.
În prima noapte de cod galben pentru frig, în judeţul Cluj nu s-au semnalat cazuri de degerături sau de hipotermie. SMURD Cluj a avut o singură solicitare azi-noapte, în jurul orei 2.00, însă a fost vorba de un caz medical obişnuit. Medicii de pe Ambulanţe şi cei de la SMURD sunt pregătiţi să facă faţă solicitărilor din următoarele zile. „Am scos pe teren maşinile 4x4, în caz că vom avea probleme cu gheaţa sau cu zăpada de pe drum”, a precizat Simu.
Aceştia recomandă ca, în această perioadă, persoanele în vârstă să rămână acasă cât se poate, iar dacă ies să îşi acopere faţa cu un fular. De asemenea, este nerecomandat consumul de alcool, ce are ca efect strâmtarea vaselor de circulaţie, respectiv o mai proastă circulaţie la extremităţi. În acelaşi timp, părinţii trebuie să aibă grijă să nu-şi lase copiii în maşina neîncălzită, deoarece este de ajuns zece minute ca aceştia să ajungă să facă hipotermie, din cauza frigului.
Atenţionarea de cod galben pentru ger este valabilă până în 27 ianuarie.