Cabinetele medicale vor fi obligate să facă programări, pentru ca bolnavii să nu mai stea cu orele pe la uşi. Măsura Ministerului Sănătăţii ar putea să aibă însă efecte contrare dacă se vor introduce plafoane la medicamente.
Cadrele medicale sunt în general de acord cu iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a programărilor la cabinetele medicale aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
„Este o idee bună. Pacienţii nu vor mai aştepta atât de mult, deci nu vor mai fi nemulţumiţi atunci când li se va cere să revină din cauza programului prea încărcat al medicului, iar cadrele medicale vor putea să-şi organizeze mai bine activitatea“, a declarat Natalia Scăiceanu, asistent-şef şi lider de sindicat la Policlinica CFR Craiova. Totuşi, aceasta este de părere că introducerea programărilor în policlinicile de stat trebuie să fie urmată şi de măsuri organizatorice.
„Policlinica va trebui să aibă un serviciu de relaţii cu publicul precum cel din cabinetele particulare, care să preia apelurile telefonice şi să facă programările“, a mai spus Natalia Scăiceanu, care ar fi de acord ca programările să poată fi făcute şi on line, dacă unităţile sanitare vor putea fi convinse să-şi facă site sau, acolo unde este cazul, să le reactualizeze.
Programările - ineficiente dacă va exista plafon la medicamente
Şi medicii de familie sunt de părere că introducerea obligatorie a programărilor va descongestiona activitatea cabinetelor medicale.
„Sunt zile în care este aglomerat şi atunci oamenii devin nervoşi pentru că trebuie să aştepte foarte mult. Dacă se vor face programări, vom fi mai ocupaţi să răspundem la telefon, dar este mai bine aşa decât să avem tot timpul discuţii cu pacienţii nemulţumiţi“, a spus dr. Dalila Dumitrescu, medic de familie.
Medicii de familie spun că sistemul de programare