Nivelul fluviului măsura astăzi la Galaţi 532 de centimetri, în staţionare faţă de ziua precedentă.După o creştere alarmantă, nivelul Dunării s-a oprit aproape de cota de atenţie. Hidrologii se aşteaptă la inundaţii odată cu încălzirea vremii.
După mai bine de două săptămâni în care nivelul Dunării creştea zilnic, cu o medie de 20-30 centimetri pe zi, astăzi cota fluviului măsoară 532 de centimetri, în staţionare faţă de ziua precedentă. Hidrologii susţin că situaţia a fost posibilă datorită temepraturilor negative înregistrate în această perioadă.
Citiţi şi: Hidrologii atenţionează: În următoarele şapte zile se vor forma blocaje de gheaţă pe Dunăre
Constanţa: Aluviunile au blocat intrarea navelor din Marea Neagră pe canalul Sulina
„Gerul a îngheţat totul. Toate cotele sunt în scădere sau staţionare. În scădere sunt şi debitele fluviului. Avem acum 8000 de centimetri cubi faţă de 11.000 cât am avut zilele trecute. Este totuşi un nivel ridicat pentru această perioadă", a declarat Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi.
Deşi deocamdată circulaţia se desfăşoară în siguranţă, după încălzirea vremii vor apărea şi primele probleme. „Însă când se va încălzi totul se va schimba. Ne aşteptăm la o creştere semnificativă a nivelului Dunării", a mai adăugat Uzumtoma.
La Brăila,se circulă greu pe Dunăre
Nivelul fluviului au ajuns la Brăila la 557 de centimetri, adică cu trei centimetri până la cota de atenţie. Asta le ridică probleme navigatorilor care circulă pe Dunăre în această perioadă. „Navele sunt dirijate prin radar şi fiecare comandant primeşte la timp avertizările necesare", a declarat Jean Jipa, căpitanul special al Portului Brăila.
În acelaşi timp, Marcel Pavel, fost comandant de remorcher, acum pensionar, a declarat că „atunci când Dunărea este mare în ianuarie şi febr