A urcat la munte la 16 ani pentru o lună sau două, să îl ajute pe tatăl său. I-a plăcut atât de mult încât a rămas aici până în ziua de astăzi. După 47 de ani, dacă ar lua-o de la început s-ar face tot cabanier.
La vârsta de 16 ani a urcat la cabană să lucreze pentru o lună. La Padina era pe atunci cabanier tatăl său. „În 1963 am venit aici pe perioada verii să muncesc o perioadă scurtă, nu ştiu ce s-a întâmplat, mi-a plăcut foarte mult şi iată-mă tot aici după 47 de ani”, spune nea Ion.
I-a plăcut muntele, s-a simţit bine şi s-a acomodat imediat. Este cel mai vechi cabanier din Bucegi şi are grijă de una din cele mai frumoase cabane din masiv, cabana Padina, situată la o altitudine de 1525 de metri. S-a simţit întotdeauna foarte aproape de turişti şi şi-a dedicat viaţa acestora. „Lucrez la cabană din 1963 şi oficial sunt cabanier din 1990 de când am preluat cabana. Nu am avut niciodată probleme aici, pe timp de vară, pe timp de iarnă, mi-a plăcut să mă ocup de turişti, să nu rămînă nemâncaţi, înzăpeziţi sau să plece neîndrumaţi pe trasee”, povesteşte cabanierul.
Înainte de 1989, cabanierul avea şi îndatoriri de salvamontist. „Pe vremuri era obligaţia noastră să mergem după turişti, dacă aceştia se rătăceau sau rămâneau înzăpeziţi, interveneam ori de câte ori eram solicitaţi. Acum sunt cei de la Salvamont şi de la Jandarmeria Montană care fac treaba asta”, spunea nea Ion.
Cabana este pe mâini bune
Este bucuros că munca lui de o viaţă va rămîne pe mâini bune. „Cât oi mai fi eu se menţine, pe urmă, va avea grijă de cabană fiul meu Răzvan, cu el lucrez aici de când el era în clasa a IV-a, venea în timpul vacanţelor de vară, stătea cu mine şi mă ajuta. Acum lucrează permanent, de zece ani este angajat al cabanei. A învăţat încă de mic regulile muntelui şi ale cabanei şi sunt convins că va avea grijă mai departe de cabană aşa cum trebui