Cei 151 de ani de la Unirea Principatelor au fost sărbătoriţi azi-dimineaţă pe Dealul Mitropoliei. Clădirea monument istoric aflată în centrul vechi al oraşului şi locul unde s-a semnat dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti era însă pustie.
CITEŞTE ŞI:
Braşov: Hora Unirii în Piaţa Sfatului, la minus 20 de grade Celsius
Iaşi: Mica Unire, probă de rezistenţă la -20 de grade Celsius
Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată în Capitală prin ceremonii militare şi religioase. Festivitatea militară şi depunerea de coroane de flori a început în jurul orei 9.00, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patrierhiei şi s-a încheiat în mod tradiţional cu Hora Unirii. Din cauza gerului, puţini bucureşteni au luat parte la eveniment.
„Eu vin an de an la astfel de evenimente. Sunt patriot şi chiar dacă este prea frig, încerc să rezist. Îmi pare rău că suntem doar câţiva“, spune Gheorghe Manole, un bucureştean în vârstă de 72 de ani. Dealul Mitropoliei a fost singurul loc în care s-a sărbătorit evenimentul de-acum 151 de ani, în timp ce singura clădire care mai amintea de alegerea lui Alexndru Ioan Cuza ca domnitor, era azi-dimineaţă pustie.
În Centrul Vechi, pe strada Smârdan la nr. 39, clădirea care încă are ultimele etaje în paragină, a fost până nu de mult administrată de Primăria Municipiului Bucureşti. Imobilul a servit mult timp drept adăpost pentru oamenii străzii sau pentru câinii comunitari.
Puţini bucureşteni ştiu însă că în această clădire, fostul hotel Concordia, pe 23 ianuarie 1859, s-a decis ca Alexandru Ioan Cuza să fie domnul a două principate româneşti. „Nu ştiu ce e cu această clădire. Da, am văzut acum plăcuţa. Am mai trecut pe-aici, dar nu am citit niciodată“, spune Cătălina, o tânără care trecea pe lângă clădire.
Doar cei în vârstă mai dau câ