Dacă eşti fan “Stars Wars” (“Războiul Stelelor”), cu siguranţă ai fost fascinat de sabia cu laser Jedi, considerată cel mai cunoscut element de recuzită cinematografică din istorie. Într-un documentar difuzat de Discovery Science, fizicianul american Michio Kaku explică dacă această armă uluitoare ar putea fi creată în realitate.
Săbiile Jedi s-au bucurat de un mare succes în rândul fanilor, încă din 1977, când a apărut primul film din seria “Războiul Stelelor”. Pe toţi i-au fascinat fluorescenţa colorată, zgomotul unic pe care îl fac, dar şi puterea lor de a tăia aproape orice material atunci când sunt mânuite cu măiestrie de cavalerii Jedi.
Faimosul obiect nu poate fi creat în realitate
În trilogia originală, actorii au folosit mânere de plastic motorizate, lipite de bare uşoare din fibră de carbon, de un metru lungime şi îmbrăcate în vopsea reflectorizantă. Astfel, când erau pornite mânerele, lama lumina. Însă pentru că fluorescenţa nu era suficientă, aceasta a fost obţinută prin rotoscopie, o tehnică de animaţie prin care se desena lumina pe film. Culorile originale ale săbiilor (în primele două filme ale seriei) au fost albastru (pentru cavalerii Jedi) şi roşu (pentru duşmanii Sith).
Ulterior, în “Întoarcerea lui Jedi” (episodul VI) a apărut şi sabia verde, pentru că nu se distingea suficient pe cerul albastru al planetei Tatooine. În documentarul “Ştiinţă SF: Sabia Jedi”, difuzat de postul Discovery Science, fizicianul american Michio Kaku readuce în prim-plan celebra sabie Jedi, încercând să construiască o astfel de armă. Pe parcursul filmului, Michio demonstrează cu ajutorul altor experţi imposibilitatea existenţei unei astfel de arme aproape invincibile şi încearcă să fabrice săbii alternative. Documentarul «Ştiinţă SF: Sabia Jedi» poate fi urmărit la Discovery Science, azi, la orele 8.00 şi 23.40, şi mâine, la orele 9.00 şi 13.35 @N