SCUMP. Preţurile din pieţele de weekend sunt mai mari decât din cele de cartier. Oferta de produse este anemică. Sursa: Vlad Stănescu
Pieţele volante, mult lăudate de Sorin Oprescu, care s-ar fi dorit să vină în sprijinul cetăţenilor, cu produse agricole vândute direct de ţărani s-au dovedit nişte mari ţepe pentru bucureşteni. Ieri, în piaţa volantă din faţa Academiei Tehnice Militare, din cele 15 tarabe erau ocupate doar două.
Nici vorbă de legume sau fructe autohtone. La vânzare erau expuse nişte brânzeturi, niscaiva mezeluri şi câteva sortimente de ţuică îmbuteliată în PET-uri uzate de Cola. Un kil de slănină, chipurile adusă din Ardeal, bătea la preţ kilogramul de cotlet de porc din supermarket: 19 lei.
La volanta de pe Edgar Quinet, din spatele Universităţii, din cele 12 tarabe, ieri, pe la ora 11.00, doar opt erau ocupate şi doar la patru dintre ele se vindeau produse agricole la preţuri comparabile cu cele din Amzei sau Dorobanţi.
Preţuri prohibitive
Gigi Arişanu, venit tocmai de la Bran, judeţul Braşov, vindea la preţuri prohibitive brânzenturi şi slănină cu boia: brânză de burduf la 28 de lei kilu’, telemeaua de oaie şi caşul 20 de lei, urda dulce 15 lei, caşul afumat 25 de lei, iar slana cu boia 20 de lei.
Recordul e deţinut, însă, de brânza de burduf în coajă de brad. Alături, nea Vasile, din Filipeşti de Prahova, vindea o legătură anemică de pătrunjel cu un leu, o salată cam subnutrită cu doi lei şi litrul de borş tot cu doi lei. Spre exemplu la Obor, pătrunjelul se vinde patru legături la leu, cea mai frumoasă salată nu sare de de 2,50 lei, iar borşul îl iei la aceiaşi bani.
Căciuli de focă în piaţa agricolă
La auzul preţurilor din pieţele bucureştene, comercianţii se aprind: „Ca să scoţi o verdeaţă la timpu’ ăsta e tare greu. Nu se poa’ patru la leu!