Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Focşaniul ar putea purta numele de oraş al Unirii, ţinând cont de multiplele semnificaţii istorice. Sursa: Silvia Vrînceanu "Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ar fi fost o simplă alegere fără efecte, dacă la Focşani nu ar fi lucrat Comisiunea centrală a celor două provincii, Moldova şi Ţara Românească. Este un oraş care s-a aşezat definitiv în istoria României, putând să poarte cu demnitate, cu mândrie, numele de oraş al Unirii" a spus în discursul său preşedintele Băsescu.
"Focşaniul nu a fost doar locul în care au funcţionat aceste comisii. Focşaniul are şi altă semnificaţie, cea care vine din Convenţia de la Paris, aşa numita Convenţiune pentru unirea definitivă a Principatelor dunărene. Acesta a fost documentul care a generat în faţa comunităţii internaţionale Unirea care s-a produs la 1859", a mai declarat preşedintele.
Preşedintele a dat de înţeles că va participa şi în 2011 la manifestările de la Focşani prilejuite de sărbătorirea zilei de 24 ianuarie 1859. Şeful statului a remarcat că numele liceelor din acest oraş poartă denumiri legate de evenimentul din 24 ianuarie 1859: Unirea, Cuza, Kogălniceanu. "Este o inspirată soluţie ca toţi vrâncenii, toţi focşănenii, să ştie oricând că aici, la Focşani, a fost o parte din inima Unirii", a mai spus el.
(foto: Silvia Vrînceanu)
"Vorbesc ca cei din stânga, dar câştigă cei din dreapta" Preşedintele a făcut referire şi la o scurtă scenetă evocatoare, intitulată "Unirea Principatelor Române"' , care a fost interpretată în Piaţa Teatrului municipal de către actorii focşăneni. "Şi astăzi, repet, şi astăzi, pe teritoriile româneşti încă mai sunt politicieni care vorbesc ca cei care se aflau în stânga mea, dar au câştigat cei din dreapta, pentru că asta este istoria şi destinul naţiunilo