În Bucureşti, un cutremur de 7 grade Richter ar putea distruge 35.000 de construcţii
Pentru că majoritatea proprietarilor sunt reticenţi când vine vorba de a-şi da acceptul pentru consolidarea clădirii în care locuiesc, Executivul vrea să ia o serie de măsuri pentru a îndrepta situaţia. Actuala legislaţie prevede că statul finanţează integral consolidarea clădirilor, iar proprietarii trebuie să restituie contravaloarea în maximum 25 de ani. Autorităţile au elaborat un proiect care prevede eliminarea impunerii unei ipoteci asupra imobilului consolidat împotriva cutremurului, prin care statul se asigură că proprietarii rambursează suma investiţiei şi să nu le mai ceară să restituie banii cheltuiţi de autorităţi, pentru a urgenta lucrările. Pentru această plată se instituie o ipotecă asupra casei.
"Pentru a elimina toate barierele care împiedică urgentarea executării lucrărilor de consolidare, Guvernul intenţionează să elimine atât această ipotecă, cât şi obligativitatea de restituire a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea blocurilor încadrate în clasa I de risc seismic", au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. În cazul unui cutremur cu intensitatea mai mare de 7 grade Richter, în Capitală au putea fi distruse sau avariate circa 35.000 de construcţii, în Bucureşti fiind identificate peste 5.000 de imobile cu grad de risc seismic ridicat, dintre care 392 clădiri multietajate sunt în clasa de risc seismic I. (L.V.)
În Bucureşti, un cutremur de 7 grade Richter ar putea distruge 35.000 de construcţii
Pentru că majoritatea proprietarilor sunt reticenţi când vine vorba de a-şi da acceptul pentru consolidarea clădirii în care locuiesc, Executivul vrea să ia o serie de măsuri pentru a îndrepta situaţia. Actuala legislaţie prevede că statul finanţează integral consolidarea clădirilor, iar proprietarii trebuie să resti