Primarul Cristian Anghel vrea să facă din municipiu un pol al tradiţiilor europene. Baia Mare a fost ales drept centru al culturilor tradiţionale europene. Proiectul este dezvoltat de municipalitate pornind de la iniţiativa prof. dr. Dan Bogdan de la Universitatea „Vasile Goldiş" Arad.
Adevărul de Seară: Care au fost argumentele pentru care s-a optat pentru alegerea Băii Mari ca viitoare capitală a culturilor tradiţionale europene?
Cristian Anghel: Noi am fost, alături de Sibiu, candidaţi în anul 2007 pentru titlul de oraş cultural european. Acum, este vorba de altceva. România are doar două enclave în care s-au păstrat aproape intacte obiceiurile şi tradiţiile populare. Este vorba de zona Sibiului şi de Maramureş. Judeţul nostru are un potenţial imens din acest punct de vedere şi ar fi păcat să nu-l exploatăm la maximum.
ADS: Care sunt coordonatele de bază ale proiectului?
C.A.: Din start, proiectul are un caracter internaţional. Nu doar în România există zone în care s-au păstrat nealterate tradiţiile. Suntem în stadiul de căutare a zonelor similare de pe întreg continentul. Tradiţiile populare sunt cea mai de preţ moştenire a fiecăruia dintre noi. Sunt conştient de anvergura proiectului, dar consider că efortul de a-l pune în aplicare merită a fi făcut.
ADS: Ce rol va avea Baia Mare în cadrul acestui proiect?
C.A.: Unul dinamic. Baia Mare va fi scena de bază pe care se vor desfăşura o serie de evenimente culturale tradiţionale. Urmează să identificăm toate elementele cultural-tradiţionale din Maramureş şi să le adunăm într-o bază de date. Practic, ne referim la meşteşuguri, folclor, dansuri populare, muzică, inclusiv produse tradiţionale şi ecologice.
ADS: Există vreo oportunitate de finanţare în ce priveşte promovarea patrimoniului cultural tradiţional al municipiului?
C.A.: Avem Programul Operaţional Re