Criza şi-a pus amprenta şi în lumea gastronomică. Ne-o dovedeşte numărul mic al evenimentelor culinare din luna februarie. Dar chiar şi în aceste condiţii, gurmanzii români vor şti să se bucure la maximum de fiecare sărbătoare.
EVENIMENTE... CU TRADIŢIE
Ca în fiecare an, ANTEC Covasna, în colaborare cu Primăria Comunei Turia şi Consiliul Judeţean Covasna, organizează festivalul Pomana Porcului, la care vor participa echipe din România şi Ungaria. Conform regulamentului de concurs, fiecare echipă formată din bucătari amtori va tranşa şi pregăti câte un porc, după reţete specifice zonelor din care provin. Juriul, format din specialişti, va gusta şi va aprecia preparatele ţinând cont de aspect, gust şi originaltate.
Înainte de intrarea în Postul Paştelui (6 -7 februarie), la Prejmer vin gurmanzi din mai toate colţurile României. Aici are loc ineditul Festival al clătitelor, ce presupune concursuri culinare (o sumedenie de reţete inventate pe loc, reţete ce au la bază clătitele), parada clătitelor (tineri costumaţi în fel şi chip colindă satul în căruţe, pregătind clătite şi servindu-i pe cei care le ies în cale), bal mascat, dansuri populare specifice comunităţii săseşti.
TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII
Din 16 ianuarie s-au reluat întâlnirile de la Târgul Ţăranului la ARK - Bursa Mărfurilor. Deci şi în luna februarie, în fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 9:00-17:00, (dacă gerul nu îi va goni pe producători acasă), bucureştenii sunt aşteptaţi la târg pentru a cumpăra produse tradiţionale din diverse zone ale ţării. Nu vor lipsi brânzeturile româneşti, magiunurile, fructele şi legumele, precum şi diverse sortimente de ţuică şi vin. Târgul este organizat de Asociaţia Grupului de Iniţiativă Radu Anton Roman şi Convivium Slow Food Valahia Gusturilor.
La ITC Braşov, în zilele de 12- 15 februarie se va organiza un t