Directorul unei companii britanice a fost arestat sub acuzatia de frauda dupa ce o investigatie a BBC a pus sub semnul intrebarii eficacitatea detectoarelor de explozibili pe care aceasta le furniza mai ultor tari din Orientul Mijlociu.
Primele reactii au venit de la Bagdad unde oficiali irakieni si-au ascuns cu greu furia la auzul vestii. Irakienii au platit pana la 60.000 de dolari fiecare astfel de dispozitiv desi pretul oficial era de 16.000. Potrivit The New York Times, diferenta, deloc mica, ar fi reprezentat costul instructajului, pieselor de schimb si al comisioanelor. Ammar Tuna, membru al comisiei de aparare din parlamentul iraqian, a declarat ca pretul intregii afaceri se masoara atat in bani (peste 85 de milioane de dolari platite in total) cat si in sute de mii de vieti omenesti pierdute pentru ca aparatele vandute de compania britanica nu erau capabile sa detecteze mai nimic.
Ar fi fost greu. Dupa ce a solicitat opinia unui laborator specializat, BBC a aflat ca tehnologia vanduta iraqienilor este in buna masura similara cu aceea folosita de magazinele din toata lumea pentru detectarea furturilor. Nicio legatura cu descoperirea de materiale explozibile. Atat personalul militar american cat si politistii iraqieni obligati sa foloseasca aparatele isi exprimasera anterior rezervele cu privire la utilitatea acestora. Nu a folosit la nimic. Detectoarele se folosesc in continuare pe strazile din Bagdad.
Seful companiei britanice acuzate de frauda, Jim McCormick, sustine ca suspiciunile de felul acesta nu sunt noi. Domnul McCormick, un fost politist intrat in afaceri, a explicat ca produsele sale arata mai degraba primitiv si promite (ironic, cred eu) ca va lansa pe piata modele noi care vor avea luminite stralucitoare pentru a inchide gura rauvoitorilor.
Si acum partea interesanta: costul de productie al unui ast