Azi, 24 ianuarie, a avut loc Congresul unui partid politic din „liga a II-a” a politicii moldovenești – Mișcarea Acțiunea Europeană (MAE).
Principalele decizii adoptate au fost alegerea:
- unui nou președinte al MAE – Veaceslav Untilă, fost prim-vicepreședinte al Alianței Moldova Noastră, condusă de Serafim Urechean;
- unui prim-vicepreședinte și a 11 vicepreședinți.
Câteva observații:
Veaceslav Untilă a fost impus membrilor de partid. La Congres au existat mai multe voci, care l-au contestat deschis. Anatol Petrencu, fostul președinte al formațiunii, a rugat membrii partidului să ofere un vot de susținere pentru Untilă. Și a reușit să-i convingă. Deci, în acest moment, Veaceslav Untilă a devenit președinte al MAE în rezultatul negocierilor, nu pentru că ar fi avut o largă susținere în interiorul partidului.
O greșeală a ex-preşedintelui Petrencu ar putea să coste MAE. În timpul discursului său, Petrencu a criticat PNL (în special liderul acestui partid – Vitalia Pavlicenco), unul dintre principalele partide extraparlamentare, cu care MAE dorește să fuzioneze.
MAE își propune să scape de imaginea unui „partid ONG din liga a II-a” (după cum s-a exprimat ex-președintele partidului, Anatol Petrencu) și să coaguleze partidele politice extra-parlamentare în jurul său pentru a accede în următorul Parlament. Dacă va reuși acest obiectiv, scorul partidului va crește, dar oricum va fi mai mic de 5% (pragul electoral necesar pentru trecerea în legislativ).
Unica șansă reală a MAE de a câștiga capital electoral, în viziunea mea, este să „culeagă” electoratul cu viziuni democrate, care se va dezamăgi în partidele politice, membre ale Alianței pentru Integrare Europeană (sugeram această strategie și în campania electorală de la 5 aprilie, când le-am recomandat retragerea din cursa electorală). Dar acest lucru presupune că MAE ar treb