Un nivel crescut de vitamina D în organism este asociat cu o reducere a riscului de apariţie a cancerului de colon.
Persoanele cu concentraţii mari de vitamina D în sânge prezintă un risc de apariţie a cancerului de colon cu aproape 40% mai mic decât persoanele cu un nivel minim de vitamina D în organism, arată un studiu comparativ efectuat pe un eşantion de peste 500.000 de europeni şi publicat, vineri, în British Medical Journal (BMJ).
Această vitamină, sintetizată în mod natural de organism în urma expunerii la soare, dar care poate proveni şi din diverse alimente, are un rol determinant în procesul de solidificare a oaselor, favorizând fixarea calciului. Câteva studii anterioare au sugerat deja o legătură între vitamina D şi cancerul colorectal, însă nu au putut să certifice această asociere, din cauza faptului că autorii lor au dispus de informaţii prea limitate despre populaţiile europene. De aici a apărut necesitatea organizării acestui studiu comparativ, între anii 1992 şi 1998, bazat pe proiectul EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), efectuat pe un eşantion de 520.000 de persoane din 10 state din Uniunea Europeană. Studiul a fost coordonat de Centrul Internaţional pentru Cercetări în domeniul Cancerului (CIRC/IARC) şi de Agenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Cancer, relatează Mediafax. În urma analizelor efectuate, 1.248 de cazuri de cancer colorectal au fost diagnosticate, iar analizele acestor paciente au fost comparate cu cele ale unor persoane sănătoase.
Înainte de a recomanda administrarea unor suplimente alimentare, medicii trebuie să efectueze teste amănunţite pentru a vedea dacă o creştere a concentraţiei de vitamina D în fluxul sangvin reduce riscul de apariţie a cancerului colorectal fără a produce efecte secundare indezirabile. (R.I.)
Un nivel crescut de vitamina D în organism este asociat